Product Details

Nikad ne zaboravi Cersku

$25.00

Product Description

Naslov knjige: Nikad ne zaboravi Cersku

Autor knjige: Semsudin Semso Salihovic

Knjiga «Nikad ne zaboravi Cersku» koncipirana je kao monografija, u kojoj se o vlaseničkom naselju Cerska govori u četiri zasebne cjeline. U prvom dijelu koji govori o Cerskoj do 1992. godine, detaljno se i precizno oslikavaju život i tradicija ovdašnjeg stanovništva, koje je gradilo mir, suživot i toleranciju. Rat je ovom mirnom i pitomom kraju donio nesreću, mnogo smrti i boli, ali i otpor, o čemu Salihović u drugom dijelu knjige govori, kako iz pozicije komandanta jedinica Armije Bosne i Hercegovine, koje su se organizirale da pruže otpor agresiji, tako i kao čovjek koji je do rata živio na ovom prostoru i rat mu je kao i drugima uništio snove, ukrao prijatelje i članove porodice. Vrstan hroničar Šemsudin Salihović, u trećem dijelu knjige «Nikad ne zaboravi Cersku» donosi imena Cerana, ali i boraca i civila iz drugih krajeva, koji su život izgubili u ovom herojskom mjestu. 

S obzirom da je izlaženju ove knjige prethodila dovoljna vremenska distanca od trinaest godina, sasvim logičnim se čini da je u četvrtom dijelu knjige Salihović napravio presjek stanja u ovom mjestu poslije rata. Cerska je naseljavala do rata oko 6.800 stanovnika. Proces povratka se smatra relativno uspjelim, ali on je u odnosu na broj predratnih žitelja zaista nedovoljan i govori u prilog činjenici da je i ovdje izvršeno neviđeno etničko čišćenje.

Profesor Rešad Hafizović je analizirajući u uvodnom dijelu potrebu i opravdanost izlaženja ove knjige zapisao kako je ona dug Bosni i brojnim žrtvama, onih koji su preživjeli: «Knjiga «Nikad ne zaboravi Cersku», sjajna monografija Bošnjaka vojnog komandanta Cerske i živog, «hodajućeg šehida» Šemsudina Šemse Salihovića, neprocjenjiv je dar našoj bošnjačkoj mladosti, dar i spomen koji će osvježavati njeno povijesno pamćenje i ulijevati joj u srce dostatnu snagu ljubavi prema trenutno «otetoj zemlji Bosni», kao i nezajažljivu potrebu da se oduzeta im tapija nad zemljom Bosnom iznova vrati onima koji su njeni baštinici i nepodmitljivi čuvari». 

Šemsudin Šemso Salihović do rata je bio uposlenik Rudnika Boksita u Vlasenici. Po agresiji staje na čelo pokreta otpora, čiji je centar bila upravo Cerska. Četnici su mu ubili sedmogodišnjeg sina, majku, brata, mnogo saboraca i mnoštvo prijatelja i rođaka. Više puta je teško ranjavan i stoprocentni je ratni vojni invalid. Poslije rata on i supruga Azemina dobili su sina Mevludina. Šemso Salihović je napisavši knjigu «Nikad ne zaboravi Cersku» ostavio generacijama djelo neprocjenjive vrijednosti. Priznanje «zlatni ljiljan» u ratu opravdao je i u miru. Kompletan prihod od prodaje knjige, čiju promociju u Tuzli organizira BMG Bosanska medijska grupa, ustupit će Fondu namijenjenom djeci bez roditeljskog staranja. A samo u Cerskoj ostalo ih je mnogo takvih.

Tvrdi Uvez

 Broj str: 300

Product Code: NIKF39

Stock Level: 3

Customer Reviews

This product hasn't been reviewed yet. Write a review

 

eCommerce by CubeCart